Hoppa till sidans innehåll

Säsongsstart för IP-intervaller

22 SEP 2020 07:27
Vissa fullkomligt älskar dom medan andra hatar dom som pesten (men deltar ändå). Oavsett vem du är så börjar nu äntligen IP-intervallerna. Vi kör igång tisdag 3 november och håller på till april.
  • Uppdaterad: 22 SEP 2020 07:27

IP-intervaller och Corona

Motala AIF Cykel följer de regler som Motala AIF Idrottsallians fastställer avseende max antal personer i lokalerna på Idrottsparken.

Detta antal kan förändras både upp och ner över tid, vilket vi förhåller oss till.

Eftersom ett IP-pass innebär en ansträngning som normalt genererar en puls på 90 % av maxpuls eller högre så ska/kan man inte delta om man har minsta lilla symptom. Av den anledningen är vi ganska säkra på att våra deltagare är friska, men vi vill ändå trycka extra på att om man har minsta symptom så ska man inte delta.

I dagsläget är max antal deltagare på IP-passen 10 personer (normalt 15). För övriga aktiviteter i konditionsrum och gym gäller andra gränser.

Deltagare i andra passet på tisdagar väntar utanför konditionsrummet till dess första passet lämnat lokalen. 

 

Vad är IP-intervaller

IP-intervaller vänder sig till alla som vill förbättra sin fysiska förmåga utefter sina egna förutsättningar.

Under säsongen går vi igenom olika block (enligt nedan) där vi höjer intensiteten månad för månad. Det är dock inga problem att delta när så önskas.

  • Grundträning
  • Tröskel
  • Vo2Max
  • Högintensivt

Det är bra (men inte ett krav) om varje deltagare vet vilket sk. FTP-värde (tröskelwatt) man har. Detta i kombination med givna parametrar för varje pass gör det lätt att hitta rätt motstånd för att uppnå syfte med varje pass. Inför uppstarten erbjuder vi ett enklare test där ett FTP-värde erhålls (se längre ner).

Exempel:

Ett pass är 4 x 4 min @106% 90 kadens och 2 min vila.

Således 4 st intervaller à 4 minuter med kadens 90 och 2 min vila mellan intervallerna. Ansträningsnivå för passet 106% av FTP och vi antar att cyklisten har ett FTP-värde på 200 watt.

Motståndet på cykeln blir: 200 x 1,06 / 90 = 2,35

 

Praktiskt

Vi kommer som tidigare att köra två pass på tisdagar (start 17.30 och 18.45) och ett pass på fredagar (start 17.00). 

Anmälan kommer att göras via SMS till Stefan, 070-618 82 71, från kl 08.00 träningsdagen. Samtliga som skickat anmälan får en bekräftelse om man har en plats, vilket pass man ska delta på, samt om man är reserv. Platserna fylls upp i den ordning anmälningarna landar i Stefans telefon. 

Önskar man delta i andra passet på tisdagar skriver man det i anmälan, annars förutsätts det att man anmäler sig till första passet. I första hand tilldelas Monarkcyklar, därefter Wattbikes. Om man vill cykla på en Wattbike skriver man det anmälan. 

Minimum för att ett pass ska bli av är 3 st anmälningar. 

Anmälningar som skickas före 08.00 hamnar sist i anmälningslistan. 

Påminnelse läggs ut på Facebooksidan Motala Motionscykling dagen innan respektive pass.  

 

Inför IP-passen 

För att få bra förutsättningar för träningen så kommer vi erbjuda ett enklare FTP-test i konditionslokalen på IP. Detta kommer att ske söndagar 18/10 och 25/10 kl 10.00-17.00. Testerna är uppdelad i två delar och man bör delta vid båda tillfällena, men vi kan nog hitta en lösning om man bara kan delta ena gången. 

Söndag 18/10 genomför vi ett sk. ramptest som ger en bra utgångsvärde för det 20-min test som genomförs söndag 25/10. Detta test ska inte förväxlas med ett riktigt laktattest, men kommer att ge er tillräckligt med data till IP-träningarna.  

Vi har bokat lokalen på IP så att tester kan påbörjas från kl 10.30 båda dagarna. Sista start för test är 16.00 båda dagarna. Det går att köra 3 deltagare parallellt. Räkna med att avsätta ca 30 min 18/10 och  50 min 25/10 (uppvärmning inräknad). Mer information kommer efter anmälan. 

Vi vänder oss i första hand till de som inte har några värden sedan tidigare, men alla som ska delta på IP-pass är välkomna. Vi tror verkligen att dessa tester kan göra IP-passen både roligare och meningsfullare oavsett vilken nivå man är på som cyklist. 

Anmälan till Stefan på This is a mailto link. Framför önskemål om starttid så ska vi försöka tillgodose detta. OM det blir många anmälda så kommer vi prioritera de som aldrig gjort en test tidigare.  

Som vanligt så skall man vara medlem i Motala AIF Cykel för att delta på IP intervallerna. 

 

Med svettiga hälsningar!

Niklas, Stefan och Bosse

Skribent: Bo Dalskog
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer 2021

3. LeWa Sport.png

10. Place Promotion logo.png

7. Allebike logo.png

6. MA Plast logo.png

1. VIMAB logo.jpg

Trimtex

Maurten

Guided Heroes

Tandläkare Per Andersson

Postadress:
Motala AIF CK - Cykel
Idrottsparken Bangårdsgatan
59135 Motala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: motalaaifck@outlook....

Se all info